Terug naar nieuwsoverzicht

Huurwoningen steeds vaker bij opbod verhuurd

2017-08-02

Bieden op een huurwoning? Het gebeurt steeds vaker, signaleert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In de vrije sector stijgen de huurprijzen soms met honderden euro’s per maand omdat potentiële huurders flink tegen elkaar opbieden. Woningen worden vervolgens ver boven de oorspronkelijke vraagprijs verhuurd.

 Ondanks dat het bieden op de maandelijkse prijs van een huurwoning nog niet op de grote schaal voorkomt, waarschuwt de NVM nu al voor de gevolgen ervan. Huurprijzen in de vrije sector worden niet begrenst door regels, waardoor de prijzen onbeperkt verhoogd kunnen worden. Dat komt de woningmarkt niet ten goede.

Averechts effect

"Verhuurders zijn gebaat bij een langdurige huur met langdurig rendement", zegt Roeland Kimman van de NVM. Huurders tegen elkaar op laten bieden heeft echter een averechts effect. "Stel, een huurwoning staat voor € 800 in de markt, maar na het opbieden is er iemand die er € 1.200 voor betaalt. Dan weet je als huurder dat je snel iets anders moet gaan zoeken, omdat je te veel betaalt voor wat het waard is", legt Kimman uit. Op die manier wordt het verloop op de huurmarkt nog sneller.

Starters

Volgens Kimman is vooral de lastige positie van starters op de woningmarkt een aanwijsbare oorzaak voor de stijgende huurprijzen in de vrije sector. Veel mensen die hoger bieden dan de gevraagde huurprijs, zouden liever een woning kopen. Echter is het voor starters zonder eigen vermogen niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. "De rijen voor een huurhuis in de vrije sector worden daardoor langer en mensen gaan meer bieden."

Ook nieuwbouwwoningen worden regelmatig bij opbod verhuurd. Sommige ontwikkelaars krijgen tienduizenden aanmeldingen voor een nieuwbouwproject met duizend woningen. "Dan zijn er natuurlijk altijd mensen die meer bieden", zegt Kimman. De projectontwikkelaar of makelaar mag vervolgens zelf bepalen hoe daarmee wordt omgegaan en wat de strategie wordt, zolang de spelregels maar duidelijk zijn voor huurders.

Grote steden

Bieden op woningen is op de woningmarkt in middels niets nieuws meer, zeker niet in de grote steden. Op de koopmarkt in Amsterdam wordt bijna 70 procent van alle huizen voor meer verkocht dan de vraagprijs. landelijk is dat meer dan een op de vijf. Die trend is nu naar de huurmarkt overgewaaid. Met name in de grote steden in de Randstad en in Groningen, omdat daar de druk op de huurmarkt het grootst is.

  bron: metronieuws.nl

Inloggen

Inloggen op mijn Tretze Bemiddeling. Heb je nog geen account? Maak er direct één aan!

Vergeten?

Nog geen account?