Tien tips om je huis koel te houden
2020-08-05Het is warm in Nederland. Heel warm. Binnen in huis is het misschien nog een beetje uit te houden, maar als deze temperaturen langer aanhouden, dan wordt het ook in huis wat minder aangenaam. Wat kan je doen om je huis niet te warm te laten worden, ook tijdens langere periodes van heet weer? Hier tien tips om je huis koel te houden.
Zeker als je in de stad woont, kan het tijdens een warme periode zo warm zijn, dat je het niet meer aangenaam vindt. Door de stenen in de stad en weinig groen, krijgt de temperatuur in de stad de kans hoog op te lopen. Veel hoger dan buiten de stad. Ook `s nachts koelt het in de stad veel minder snel af omdat stenen en asfalt de warmte overdag opnemen en `s nachts maar langzaam weer loslaten. Stilzitten in een park onder wat bomen is misschien nog het beste, maar toch zal je een keer naar huis moeten.
De beste tip van allemaal is het gewoon rustig aan doen. Niet teveel willen doen, als het boven de 30 graden is. Maar goed, zelfs als je het rustig aan doet, kan het nog best wel warm worden in huis. Hier de 10 tips voor een koeler huis.
Tip 1: Doe je gordijnen dicht aan de kant van de zon. Is de zon weg, dan kunnen de gordijnen weer open. En hou zoveel mogelijk de warmte buiten door ramen en deuren dicht te houden. Als het `s ochtends vroeg nog niet zo heel warm is, zet dan deuren en ramen open, dan koelt het nog wat af. Zodra het warmer wordt, doe alles dicht.
Tip 2: Als je een tuin hebt, (op het balkon kan het trouwens ook), probeer dan zoveel mogelijk groen (beplanting) aan te leggen. Gras is goed, maar ook bloemperken of struiken en vooral bomen. Een tuin met alleen tegels is misschien handig (lekker zitten en weinig onderhoud) maar een stenen tuin werkt als een soort oven voor of achter je huis. Steen houdt de warmte vast. Planten, struiken, bloemen en vooral bomen zorgen voor verkoeling omdat ze de warmte niet opnemen. Ook op je balkon kan je met groen werken. Klimplanten of andere planten in bakken maken een soort groene buffer, waarachter je in de kamer heerlijk koel kan zitten.
Tip 3: Als je toch bezig bent met groen. Denk dan eens aan de aanleg van een groen dak. Dat doe je niet in een half uurtje, daar moet je deskundigen voor laten komen of je moet zelf goed weten wat je doet. Maar het loont zeker de moeite en de kosten. En met warm weer zal je er blij mee zijn. Een groen dak zorgt voor een koel huis en is bovendien in de winter een extra bescherming tegen de kou. Groene daken heb je in vele soorten en maten. Een dak met sedum (vetplantjes) wordt het meest toegepast. Je ziet dit soort daken ook steeds vaker, vooral ook omdat ze weinig onderhoud nodig hebben. In de zomer vallen deze vetplantjes op door hun mooi rood gekleurde blaadjes.
Tip 4: Je houdt je huis koel door goed te isoleren. Spouwmuurisolatie en dakisolatie bijvoorbeeld houden niet alleen kou tegen, maar ook hitte. Ook dubbel glas houdt veel warmte tegen. Spouwmuurisolatie kan je makkelijk laten doen. Doorgaans ben je voor onder de €1000 klaar. Via heel veel boorgaten wordt isolatiemateriaal in de spouw geblazen of gespoten.
Tip 5: Vooral bewoners op woonboten doen dit regelmatig: het natspuiten van de dekplaten. Het koude water koelt. Voor een snellere afkoeling van je platte dak kun je dit ook overwegen. Doe het `s avonds laat, dan heb je er tijdens zo`n warme nacht plezier van.
Tip 6: Ik kan me voorstellen dat je nu gelijk, als je dit leest, iets wil doen tegen de hitte. Isolatie en een groen dak is leuk en aardig, maar daar heb je pas later wat aan. (Alhoewel, als je nu laat isoleren, dan ben jij klaar voor de hitte aan het eind van de zomer). Als het echt extreem warm wordt, probeer dan eens vochtige doeken aan de buitenkant voor de ramen. Vooral aan de kant waar de zon op staat. Maak ze een aantal keer per dag goed nat.
Tip 7: Computers en andere apparatuur en verlichting produceren veel warmte. Energiezuinige verlichting geeft overigens veel minder warmte af dan traditionele verlichting. Ook een warme ovenschotel op zo`n super hete dag is geen aanrader. En stofzuigen zou ik op een ander moment doen.
Tip 8: Ook als je niet buiten zit, is een parasol handig. Klap hem open en zet hem voor je buitendeur en muren. Hierdoor warmen de muren niet op en hou je het binnen koeler.
Tip 9: Deze tip is zeker niet voor iedereen weggelegd, want het is wel een hoge investering. Maar het werkt wel. Warmtepompen gebruiken de warmte (of dus de koelte) in de bodem om de woning te verwarmen of te koelen.
Tip 10: Deze tip is niet zozeer voor je huis, maar meer voor jou. Als je het echt even niet meer uithoudt. Neem een lauwe douche en droog je niet af. Door de verdamping wordt de warmte uit je lichaam onttrokken.
Bron: Houhetwarm.nl