Terug naar nieuwsoverzicht

Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen 2019

2019-02-26

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2019? We geven onze verwachting voor de huizenprijzen en het aanbod op de woningmarkt. Kunnen we nieuwe records verwachten?

De huizenprijzen stijgen explosief

De huizenprijs zit sinds 2014 in de lift en de huizenmarkt breekt momenteel alle records. De motor achter deze prijsstijging is de lage hypotheekrente van dit moment. Een woning kopen is aantrekkelijk door de lage maandlast. Er is echter meer nodig voor de explosieve prijsstijging die we het afgelopen jaar hebben gezien.

Krapte op de huizenmarkt

De huizenprijsstijging volgt op een periode dat huizenmarkt door een diepe crisis ging. Nederlanders zagen hun huizenprijs dalen en zaten plots met een hypotheek die hoger was dan de woningwaarde. Tijdens de huizencrisis (2008 - 2013) hielden consumenten daarom de hand op de knip. Dit is goed te zien in onderstaande grafiek (Kadaster) van de ontwikkeling van de huizenprijzen.

verwachting huizenprijs 2019

 In die periode is ook de bouw van nieuwe woningen stilgevallen. Omdat er te weinig is gebouwd en door toegenomen vraag naar woningen, is er momenteel sprake van krapte op de huizenmarkt. Het aanbod koopwoningen op de verschillende huizensites loopt terug. Dit drijft de huizenprijzen verder op.

 

Regionale verschillen blijven

Hoewel in het hele land de huizenprijzen stijgen, blijft er sprake van regionale verschillen. In de 4 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) is sprake van oververhitting van de woningmarkt. Kopers wijken uit naar omliggende plaatsen waardoor ook daar de huizenprijzen harder stijgt. Zoals in de volgende grafiek (CBS) duidelijk wordt.

In het grootste deel van Nederland is de gemiddelde huizenprijs nog niet op het niveau van voor de crisis (2008). Zo ontstaat een tweedeling op de huizenmarkt tussen 'de randstad' en de andere provincies.

 

Er worden minder huizen verkocht

Oplopende prijzen van woningen in combinatie met een beperkt aanbod, zorgt ervoor dat er minder woningen worden verkocht. In de eerste helft van vorig jaar wisselden 105.000 woningen van eigenaar, tegenover ruim 114.000 in dezelfde periode het jaar daarvoor.

Het aantal verkochte woningen daalt ook omdat de inhaalvraag afneemt. Mensen die de crisis hebben afgewacht of niet konden verhuizen omdat de hypotheek onder water stond, zijn inmiddels verhuisd.

Verwachting voor de huizenmarkt in 2019

De krapte op de huizenmarkt is voorlopig niet opgelost. Met de Nationale Woonagenda zet de overheid vol in op nieuwbouw om het tekort aan koopwoningen terug te dringen. De realisatie van deze plannen blijft achter, onder andere door een gebrek aan mensen en middelen in de bouw.

Krapte op de huizenmarkt zorgt ervoor dat de huizenprijzen in 2019 verder zullen stijgen. Dit betekent dat de betaalbaarheid van een koopwoning verder onder druk komt te staan. Tot zover niets nieuws.

We zien echter ook dat het consumentenvertrouwen afneemt. Door de sterke prijsstijging en beperkte keuze vinden meer mensen het een minder goed moment om een huis te kopen, dan vorig jaar. Ook onzekerheid over de economische groei zorgt ervoor dat het sentiment daalt.

Voor 2019 verwachten we dat het aantal woningverkopen verder daalt. Het aantal transacties op de huizenmarkt loopt gewoonlijk voor op de prijsontwikkeling. We verwachten daarom dat de stijging van de huizenpijs dit jaar afvlakt.

Bron;  https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/nieuws/verwachting-huizenmarkt-huizenprijzen-2019

Inloggen

Inloggen op mijn Tretze Bemiddeling. Heb je nog geen account? Maak er direct één aan!

Vergeten?

Nog geen account?