Terug naar nieuwsoverzicht

Huurprijsstijging vrije sector blijft gematigd

2019-10-16

Middelgrote steden winnen aan populariteit Er is nog altijd sprake van een gematigde huurprijsstijging in de vrije sector, blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van woningplatform Pararius. De landelijke vierkantemeterprijs van huurwoningen steeg met 3,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. Bij het betrekken van een nieuwe, kale huurwoning betaalden huurders € 11,56 per vierkante meter per maand. Een gestoffeerde woning kostte gemiddeld € 15,83 en een gemeubileerde woning € 19,33.

De rek is eruit

Sinds het tweede kwartaal van 2018 komt de huurprijsstijging niet boven de 5 procent uit. De landelijke prijsstijging is, zeker in vergelijking met de prijsontwikkelingen op de koopmarkt, gematigd. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) steeg de gemiddelde verkoopprijs van  koopwoningen in het derde kwartaal van 2019 met 7,2 procent.  Tegenover deze prijsstijging is een landelijke huurprijsstijging van 3,6 procent laag te noemen. 

De landelijke vierkantemeterprijs van huurwoningen wordt bovendien voor een groot deel bepaald door grote steden, waarvan met name Amsterdam een grote invloed heeft. Als Amsterdam, waar de huurprijzen relatief hoog zijn, buiten beschouwing wordt gelaten komt de gemiddelde landelijke huurprijsstijging op slechts 3,2 procent uit.

Grote verschillen op provinciaal niveau 

Ook op provinciaal niveau stijgen de huurprijzen zeer gematigd. Nieuwe huurders betaalden in Zuid-Holland gemiddeld € 15,72 per vierkante meter per maand, 1,1 procent meer dan vorig jaar. In Noord-Holland stegen de huurprijzen van woningen in de vrije sector met 2,8 procent tot € 21,62 per vierkante meter per maand. Noord-Holland blijft hiermee de duurste provincie van Nederland om te wonen. Friesland is nog altijd de goedkoopste provincie. Afgelopen kwartaal daalden de huurprijzen zelfs met 10 procent tot een vierkantemeterprijs van € 8,81.

Middelgrote steden betaalbaar alternatief voor grote stad

Middelgrote steden winnen sterk aan populariteit. Dit signaleerde Pararius al in de Huurmonitor over het eerste kwartaal van 2019  en ook dit kwartaal bevestigen de cijfers het opnieuw: woningzoekenden verbreden hun zoekgebied naar plekken buiten de grote steden.

“Wanneer de prijzen in een grote stad een prijsplafond bereiken en mensen niet meer bereid zijn meer te betalen, is dit een logisch gevolg, aldus De Groot. “Woningzoekenden zullen dan concessies doen. Niet alleen op woningkenmerken, zoals oppervlakte, maar ook op locatie. Woningzoekenden wijken daarom uit naar randgemeenten waar de huurprijzen lager liggen en waar de kans op het vinden van een betaalbare huurwoning groter is.” 

Rotterdam

In Rotterdam daalden de prijzen van huurwoningen in de vrije sector afgelopen kwartaal licht. Nieuwe huurders betaalden 3,4 procent minder dan vorig jaar: € 15,94 per vierkante meter. 

Deze prijsdaling wordt vooral gedragen door het Centrum van Rotterdam, waar de prijzen met ruim 9,2 procent daalden tot € 18,99 per vierkante meter per maand. In randwijken zoals Charlois (€ 13,09), Prins-Alexander (€ 12,61) en Hillegersberg-Schiebroek (€ 16,79) nemen de prijzen nog wel toe. De toenemende populariteit van Rotterdamse randwijken werd al eerder opgemerkt in een onlangs verschenen regionale Huurmonitor.

Bron:Pararius 

Inloggen

Inloggen op mijn Tretze Bemiddeling. Heb je nog geen account? Maak er direct één aan!

Vergeten?

Nog geen account?